Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Bestuursvoorzitter Maria Molenaar neemt afscheid bij Stadsdebat wijkaanpak van en voor de toekomst

1 november 2021

Op donderdag 28 oktober nam Maria Molenaar officieel afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam. Dit gebeurde tijdens het door ons georganiseerde ‘Stadsdebat 2021:‘Een duurzame toekomst begint in de wijk!’, waar we in gesprek gingen over de nieuwe manieren van wijkaanpak.

Uitdagingen van de toekomst

 Hoe maak je een wijk klaar voor de toekomst? Dus: goed voor ouderen, milieuvriendelijk, bereikbaar en sociaal. Maar ook: klaar voor een veranderend klimaat, hitte en heftige regen? Het is nodig om de uitdagingen van de toekomst weer wijkgericht aan te pakken. Maria Molenaar zette als bestuursvoorzitter een pilot in gang om - samen met partners - in de praktijk uit te vinden hoe Prinsenland en Het Lage Land klaar kunnen worden gemaakt voor de toekomst. Tijdens het levendige stadsdebat vertelde projectleider Erik Hoeflaak zijn ervaringen. En gingen we in gesprek over deze uitdagingen met onder andere Karen Jakschtow van Gemeente Rotterdam, Aad de Kool van Thuiszorg Lelie zorggroep, Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes en Francine Houben van architectenbureau Mecanoo.

Tips voor wijkgericht werken

In de paneldiscussie werd duidelijk dat de aanpak van dit gebied met meer dan 21.000 inwoners anders ging dan normaal. Er was geen masterplan, wel een visie. Er was geen geld, maar wel urgentie. Er was geen structuur, wel een netwerk. Deze vernieuwende wijkaanpak werd een leerzame ontdekkingsreis. De successen en lessen van de afgelopen vier jaar zijn samengevat in het boekje: “Wijk van de Toekomst: Hoe Prinsenland en Het Lage Land toekomstbestendig wordt.” Hierin staan interviews met medewerkers en partners in en buiten de wijk, een tijdlijn met resultaten en acht tips voor wie zelf aan de slag wil met de wijkaanpak. Een greep uit de tips:

  • Geef ruimte aan de ontregelaars.
  • Vergeet het masterplan, ga aan de slag met een gedeelde koers.
  • Drink koffie. Niet één keer, maar tig keer.

Afscheid

Tijdens het stadsdebat werd de publicatie aan Maria Molenaar uitgereikt als waardering voor haar inzet. Na tien jaar heeft zij officieel afscheid genomen als bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam. Miriam Hoekstra, vanaf 1 november de nieuwe bestuursvoorzitter, kreeg ook een exemplaar van het boekje overhandigd, als inspiratie voor de toekomst. Want Woonstad Rotterdam heeft de aanpak van buurten en wijken als belangrijk thema in de nieuwe ondernemingsstrategie opgenomen.

Download - Wijk van de Toekomst

Ook geïnteresseerd in de wijkaanpak en de rest van de tips? Download hier het boekje “Wijk van de Toekomst: Hoe Prinsenland en Het Lage Land toekomstbestendig wordt”.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.