Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Breng je tuin en balkon veilig de winter door

16 november 2020

De winter brengt nogal wat uitdagingen met zich mee voor je tuin en balkon. Hieronder ontdek je een aantal handige tuin- en balkontips. Niet alleen om je planten goed de winter door te helpen, maar vooral om de winter veilig en warm door te komen.

Tip 1: voorkom schade

Het winterweer in Nederland laat zich moeilijk voorspellen, maar dat het flink kan regenen en waaien is zeker. Tuinmeubelen, bloempotten en losse parasols zijn geen partij voor een flinke windstoot. Voor je het weet vliegen ze tegen je ramen aan of waaien ze van je balkon. Je kunt ze daarom in de winter beter in je berging zetten.

Extra tip: Grofvuil, zoals kapotte meubels, worden na een telefoontje gratis opgehaald door de Roteb (telefoonnummer: 14010).

Tip 2: voorkom een verstopte afvoer

De bladeren vliegen van de bomen en landen in je tuin, op je balkon en ja ook in je dakgoot of balkonafvoer. Het water kan dan niet goed weglopen. Je kunt dit voorkomen door regelmatig de bladeren uit je tuin of van je balkon te halen.

Heb je gras in je tuin liggen? Houd dit zoveel mogelijk bladvrij, zodat het gras niet verstikt. De bladeren kun je in de border of in grote plantenpotten en –bakken gooien: dit isoleert en beschermt planten tegen vorst. Is de dakgoot of afvoer toch verstopt? Je kunt de bladeren dan zelf weghalen als je er (met een ladder) bij kunt. Lukt dit niet? Maak dan een reparatieverzoek aan via MijnWoonstad.

Tip 3: Voorkom een bevroren buitenkraan

Als het vriest, kan de waterleiding van je buitenkraan vastvriezen en kapot gaan. Je voorkomt dit door de buitenkraan af te tappen. Vaak zit er een aftap- of tussenkraan in je woning. Draai deze dicht en zet dan de buitenkraan open tot er geen water meer uitkomt. De leiding is nu leeg en klaar voor de winter. Laat de buitenkraan open staan. 

Tip 4: Snoeien en verplaatsen

Wil je in de lente en zomer weer genieten van al die mooie planten en bloemen? Denk dan aan het volgende:

  • Verwijder alle dode bloemen en planten en snoei uitgebloeide planten. De snoeiwonden van planten en bomen helen in oktober en november sneller
  • Knip de heg strak.
  • Maai het gras nog één keer voor de winter.
  • Wil je nog wat planten verplaatsen? Oktober en november zijn de beste maanden hiervoor.

Tip 5: Bloemenbollen

Bloembollen plant je het best in oktober of begin november. Kies soorten bloemen met een verschillende bloeitijd, zodat je vanaf januari elke maand plezier hebt van voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor april en mei.