Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Diversiteit en inclusie op de werkvloer bij Woonstad

Over accepteren, leren en doen
31 maart 2021
Werken bij Woonstad

De deur staat open. Je bent welkom. Kan je ook meedoen en meebeslissen? Voel je je echt gehoord, ook als je een andere mening hebt of een andere achtergrond? Het klinkt vanzelfsprekend en toch is dat niet altijd zo.

We zijn bij Woonstad steeds bewuster bezig met diversiteit en inclusie. Anneke Mosman, een van onze businesspartners P&O vertelt wat we doen en hoe we iedere dag bijleren.

Wat is diversiteit en inclusie?

Diversiteit gaat over de verschillen die mensen meenemen: zichtbaar als gender, etnische identiteit, leeftijd én niet direct zichtbaar als verschil in talent, kennis, persoonlijkheid, seksuele geaardheid. Diversiteit gaat om ons allemaal.

Inclusie gaat een stap verder. Dit gaat om het waarderen van al die verschillen en dat medewerkers zichzelf kunnen zijn. Dat iedereen actief betrokken wordt bij de organisatie, mee kan beslissen en een eerlijke kans heeft om zich te ontwikkelen.

Waarom is het belangrijk voor een organisatie?

Onderzoeken laten zien dat een diverse en inclusieve organisatie goed is voor de creativiteit, betrokkenheid, het nemen van besluiten en het imago.

Anneke: ‘Bij Woonstad zijn we blij met al die verschillende mensen, talenten en ideeën. Het maakt ons sterker, creatiever, flexibeler. We kunnen ons met al die inzichten ook veel beter verplaatsen in onze klanten en dezelfde taal spreken, soms zelfs letterlijk.’

Hoe doen we dat bij Woonstad?

‘Om kracht te halen uit onze diversiteit, is inclusief werken nodig’, legt Anneke uit. ‘We zijn hierover aan het leren en gesprekken aan het voeren. We moeten ons eerst bewust zijn van de verschillen voor we actief met inclusie aan de slag kunnen. We zetten mooie stappen én kunnen nog verbeteren. Dat heeft ook tijd nodig.’

‘Samen verkennen we de verschillen en leren we van elkaar. De ene keer loopt het soepel, de andere keer schuurt het, Het gaat erom dat we de verschillen accepteren, juist als het schuurt want daar kunnen we groeien. We willen nu vooral het gesprek op gang brengen en er niet te veel bovenop zitten. Ik vind het bijzonder om te zien dat veel medewerkers zich hard willen maken voor een inclusief Woonstad.’

Beleid
We hebben een aantal zaken in ons beleid opgenomen, zoals het ondertekenen van het Charter Diversiteit en een gedragscode waar iedereen in de organisatie zich aan moet houden.

Verder organiseren we verschillende webinars, trainingen en dialogen met en voor medewerkers. Dit doen we zelf en samen met organisaties die veel kennis op dit gebied hebben.

Werken met talenten
Bij ons draait het allemaal om talent, daar zoeken we de diversiteit in. We stimuleren medewerkers om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen we met programma’s als Management Drives, Strenghtfinder en Talent in de tent. Zo kijken we voorbij gender, etnische achtergrond en leeftijd en werkt iedereen vanuit z’n eigen talent.

De kracht van echte gesprekken
Annneke: ‘Als we vragen durven te stellen en ons verdiepen in elkaar, dan komen we verder. We willen elkaar vaak overtuigen, maar je hoeft het niet altijd eens te zijn. Het is goed om te beseffen dat wat voor jou heel normaal is, voor een ander niet normaal hoeft te zijn. Of iets dat voor jou een grapje is, voor een ander niet leuk is. Als we daarover in gesprek gaan, zonder onszelf te verdedigen of de ander te overtuigen dan leren we van elkaar’.

‘We weten ook dat het niet altijd makkelijk is om vragen te stellen. Daar zijn de gesprekken en trainingen ook voor. En we hebben gesprekskaarten die afdelingen en leidinggevenden kunnen inzetten. Hiermee stimuleren we actief het gesprek over onderwerpen die niet altijd makkelijk op tafel komen.’

Wat kun je zelf doen?

Tijdens een webinar kwam de werking van ons brein naar voren. Bouchra Talidi vertelt dat ons brein vaak stereotyperend is; dat we mensen graag in hokjes plaatsen en een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken. Je kunt een meer open blik ontwikkelen door:

  • Verbinding met anderen te zoeken. Stel vragen en luister.
  • Jezelf te voeden met andere beelden dan die je ‘normaal’ ziet. Lees andere boeken, kijk andere films en kunstuitingen.
  • Te vertragen: neem de tijd voor iets. Je kiest vaak met je reptielenbrein voor iemand die op jou lijkt of voor iets dat klopt met je eigen denkbeelden. Neem de tijd, dan kun je voorbij je stereotyperend brein keuzes maken.

Meer weten?

Meer informatie over werken bij Woonstad en onze vacatures vind je op Werken bij Woonstad Rotterdam.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.