Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Duurzame toekomst begint in de wijk

24 november 2021
Verbouwen en onderhoud Duurzaamheid

Hoe maak je een wijk klaar voor de toekomst? Goed voor ouderen, milieuvriendelijk, bereikbaar en sociaal; maar ook klaar voor een veranderend klimaat, hitte en heftige regen? Een belangrijke uitdaging die we niet alleen kunnen aanpakken. In de wijk Prinsenland Het Lage Land zijn we vier jaar geleden begonnen, samen met partners. Wat we geleerd hebben, staat nu in het boekje ‘Wijk van de Toekomst’. Samen met acht tips voor wie zelf aan de slag wil met de nieuwe wijkaanpak.

Wijk- van- de- toekomst

‘Geen geld, wel urgentie’

De aanpak van dit gebied met meer dan 21.000 inwoners ging anders dan normaal, legt procesmanager Erik Hoeflaak van Woonstad Rotterdam uit. “Er was geen masterplan, wel een visie. Er was geen geld, maar wel urgentie. Er was geen structuur, wel een netwerk. De nieuwe manier van wijkaanpak werd een leerzame ontdekkingsreis.”

Experimenteren

Als je wilt vernieuwen, is het belangrijk dat je mag experimenteren, ontdekte Erik. Hij kreeg de mogelijkheid om op creatieve manieren op zoek te gaan naar slimme samenwerkingen. Daar waar energie in de wijk zat, kon hij projecten opzetten. Erik: “Mijn advies aan organisaties is ook: timmer die jaarplannen niet helemaal dicht. Geef mensen in de wijk de ruimte om bij te dragen aan initiatieven die passen bij de koers van de wijk.”

Prinsessenflats
Prinsessenflat

Nieuwe projecten en verbindingen

Het is niet makkelijk om van nieuwe ideeën echte projecten te maken, die je ook kunt uitvoeren. Opdrachtgevers, tijd, geld en menskracht waren er niet altijd, of niet gelijk. Maar toch zijn er nieuwe projecten in Prinsenland Het Lage Land ontstaan: door mensen te verbinden en netwerken te creëren. De Rabobank en de directeur van Ibis Power ontmoetten elkaar tijdens een inspiratiebijeenkomst. Deze ontmoeting leidde tot het plaatsen van een ‘Powernest’, een installatie die met zon én wind energie opwekt, op het dak van de school. En hoe zou de Prinsessenflat niet alleen aardgasvrij, maar ook geschikt voor ouderen zijn gemaakt, als we niet waren gaan praten met de zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt? Het is een Thuisplusflat geworden, waar ouderen lang zelfstandig kunnen wonen. Ook is een Energiecoöperatie voor onze huurders gestart. Het zijn allemaal projecten die niet van te voren zijn bedacht, maar het resultaat zijn van het samenbrengen van de energie uit de wijk.

Boekje ‘Wijk van de Toekomst’

De successen en lessen van de afgelopen vier jaar zijn samengevat in het boekje: “Wijk van de Toekomst: Hoe Prinsenland Het Lage Land toekomstbestendig wordt.” Hierin staan interviews met medewerkers en partners, een tijdlijn met resultaten en tips voor wie zelf aan de slag wil met de wijkaanpak, zoals:

  • Geef ruimte aan de ontregelaars.
  • Vergeet het masterplan, ga aan de slag met een gedeelde koers.
  • Drink koffie. Niet één keer, maar tig keer.

We gaan door op de weg naar een duurzame toekomst. We hebben de aanpak van buurten en wijken als belangrijk thema in de nieuwe ondernemingsstrategie opgenomen. Wil jij ook aan de slag met een nieuwe wijkaanpak? Download het boekje hier .

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.