Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Eerste paal in de Wielewaal

23 december 2021

Op donderdag 23 december is officieel gestart met de bouw van 205 woningen in de Wielewaal. “De Wielewaal is een uniek stukje Rotterdam met veel groen,” zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). “Het wordt het tuindorp van de toekomst waar het fijn is om te wonen. De nieuwe woningen bestaan uit een mooie mix en vormen een belangrijke aanvulling op de woningen in Rotterdam-Zuid. De oude huurders kunnen terugkomen en er is plek voor nieuwe Wielewaalers.”

Nieuwbouwproject de Nieuwe Wielewaal

“Veel bewoners zitten al jaren in een wisselwoning. Zij kunnen nu terugkeren. Dat is voor hen, maar ook voor ons als Woonstad Rotterdam een grote mijlpaal”, bevestigt  Mohamed el Achkar, bestuurder bij Woonstad Rotterdam. “Na lang wachten kunnen de bewoners volgend jaar hun nieuwe woning in. Ik ben blij dat we samen met gebiedsontwikkelaar BPD bouwen aan een gezellige buurt waar mensen leuke dingen delen en naar elkaar omkijken.”

Door de coronamaatregelen is er geen bijeenkomst om het slaan van de eerste heipaal te vieren, maar het moment wordt wel op een feestelijke manier gedeeld met de huidige en nieuwe bewoners via onder andere via deze video.

Bouwen aan een sterke gemeenschap

“Van oudsher kent de Wielewaal een sterke gemeenschap. Met het motto Allemaal Wielewaal willen we dat uitdragen. Iedereen is welkom in deze wijk en er komt een grote mengelmoes van bewoners te wonen,” vertelt Helma Born, directeur BPD. “In de Wielewaal huur of koop je niet alleen een huis, maar krijg je ook een aandeel in de wijk. Bewoners worden bijvoorbeeld samen verantwoordelijk voor het Wielewaalhuis dat functioneert als buurthuis. Daarnaast wordt van bewoners ook een actieve bijdrage gevraagd om de buitenruimte leefbaar te houden met elkaar, zoals achterpaden en groen.”

Unieke Wielewaal

Omdat de wijk een uniek karakter heeft, zijn er huizen ontworpen die daar goed bij passen. Het zijn echte Wielewaalhuizen. Architect Evert Kolpa heeft bewust gekozen voor een niet-stedelijke architectuur. En de bestaande inrichting van het gebied is gebruikt als basis voor de nieuwe inrichting. De woonblokken liggen van noord naar zuid als wagons van een lange trein achter elkaar met ertussen de tuinen. De huizenblokken verspringen telkens een beetje ten opzichte van elkaar, zodat de straat hier wat smaller en daar wat breder is. Dat maakt het prettiger om er te wonen en er doorheen te wandelen. De woningen worden gebouwd door Van Wijnen.

Over de Wielewaal

De Wielewaal in Charlois ligt in Rotterdam-Zuid aan de rand van het Zuiderpark. Het is een groene en kleurrijke woonwijk met een bijzondere architectuur. Er komen ruime eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. In verschillende prijsklassen. Huur én koop. Sociaal en vrije sector. In fase 1 en 2 zijn eerder 132 huishoudens verhuisd naar hun nieuwe sociale woning van Woonstad Rotterdam in Wielewaal-Oost. Het gaat nu om fase 3 en 4, die bestaat uit 77 sociale huurwoningen van Woonstad Rotterdam, 29 vrije sector huurwoningen van Syntrus Achmea en bijna 100 koopwoningen van gebiedsontwikkelaars BPD. In fases 5 tot en met 11 worden de komende jaren de resterende woningen gebouwd.

Lees meer over het project De Wielewaal.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.