Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Het ontwerp van het nieuwe Odeon

In totaal 113 nieuwe huurwoningen
31 mei 2023
sloop odeon nieuwbouw

Vorige week was de onthulling van het ontwerp van het nieuwe Odeon op de bouwdoeken om de bouwplaats. Het nieuwe gebouw krijgt 113 huurwoningen, een kinderdagverblijf en een ontmoetingsruimte voor bewoners. Bewoners die terug willen keren naar de Gouvernestraat krijgen met voorrang een woning. Het oude Odeon was decennialang een bekende plek in het Oude Westen. Mensen konden er wonen en samenkomen. Er was een feestzaal, theaterzaal, sportzaal voor bokswedstrijden en conversatiezaal. Deze rijke geschiedenis en de betekenis van Odeon en de Gouvernestraat laten we terugkomen in de buitenruimte. Helaas was het pand gedateerd en sleets. Om die reden bouwen we een nieuw gebouw. Daarom stonden we stil om het laatste stukje geschiedenis van het oude gebouw af te sluiten en te kijken naar wat de toekomst gaat brengen.

Rijke historie

In het Oude Westen is tot op de dag van vandaag de rijke geschiedenis van de stad terug te vinden. De buurt vindt alle sporen terug van de ontwikkeling van Rotterdam door de laatste eeuw heen. Verhalen van meer ruimte creëren, opbouw, afbreuk, wederopbouw en vernieuwing zijn overal te vinden. Odeon is nog altijd een begrip voor Rotterdam, het Oude Westen en de bewoners die er wonen en woonden. Om deze geschiedenis niet zomaar voorbij te laten gaan hebben we de geschiedenis gebundeld en laten we deze zien in de buitenruimte.

Presentatie op bouwdoeken

Normaal gesproken hebben bouwdoeken als doel om een bouwterrein af te sluiten van het zicht en het terrein te beschermen. Deze hebben we nu functioneel ingezet om de geschiedenis te vertellen aan de voorbijgaande wandelaar in het Oude Westen. Met de onthulling van de bouwdoeken is de geschiedenis van de Gouvernestraat, waarom deze straat is ontstaan en wat er in deze straat allemaal heeft plaatsgevonden terug te vinden. De Reus van Rotterdam heeft er gewoond heeft, van Lantaarn Venster tot Kino was hier te vinden.

Wonen en ontmoeten

Het nieuwe Odeon blijft haar naam houden, maar richt zich meer op wonen. Het gebouw krijgt 54 sociale huurwoningen, 57 middenhuurwoningen (tot € 1075) en 2 vrije sector huurwoningen. Het gebouw wordt zo ontworpen dat het past in het historische gezicht van de buurt, maar waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten. Er komt een gemeenschappelijke ruimte en nieuwe bewoners vormen er een nieuwe woongemeenschap. Een plek waar men elkaar tegenkomt, kent en waar samen gewoond wordt.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.