Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Hoe VvE’s aan de slag kunnen met duurzaamheid

27 juli 2021
Tips

Veel appartementencomplexen in Rotterdam bestaan uit koopwoningen én huurwoningen van Woonstad Rotterdam. In de Vereniging van Eigenaren (VvE) van deze complexen zitten dus particuliere huiseigenaren én Woonstad Rotterdam als eigenaar van de woningen. Maatregelen om een gebouw duurzamer te maken, nemen we daarom gezamenlijk. Lees meer over hoe dat precies werkt.

In een VvE zijn alle eigenaren van een gebouw verenigd. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw, bijvoorbeeld een schilderbeurt of een dakreparatie. Dat is de voornaamste taak van een VvE. Daarnaast komt steeds vaker voor dat eigenaren samen investeringen willen doen om hun gebouw te verduurzamen. Om zonnepanelen aan te leggen bijvoorbeeld. Of een groen dak. Eén keer per jaar, soms vaker, wordt hierover vergaderd. Dat gebeurt in een Algemene Leden Vergadering (ALV).

Stemmen over duurzame maatregelen in de ALV

Over alle voorstellen wordt eerlijk gestemd. Iedere eigenaar heeft stemrecht. Hoeveel precies, hangt af van de splitsingsakte en hoeveel woningen de eigenaar bezit. Omdat wij meestal meerdere huurwoningen in een complex in bezit hebben, hebben we vaak grote invloed.

Samen verantwoordelijk

Woonstad Rotterdam is als eigenaar van de huurwoningen vertegenwoordigd in bijna 700 VvE’s. Het komt dan ook vaak voor dat particuliere woningbezitters naar ons komen met wensen om het gebouw duurzamer te maken. Dat is goed nieuws! Maar er komt ook veel bij kijken. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Dat begint met een goed en doordacht plan. Daarvoor zijn we gezamenlijk verantwoordelijk. Datzelfde geldt voor de uitvoering. Als je samen met Woonstad Rotterdam in een MVE-VvE zit, werkt dat trouwens net even anders.

De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje

Heb je ideeën om het gebouw van onze VvE duurzamer te maken? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet. Zo weet je wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van gebouwen. En wat je van ons mag verwachten.

Vraag en antwoord

 • Ik wil dat we als Vereniging van Eigenaren ons complex gaan verduurzamen. Hoe moet ik beginnen?

  Alles begint met een goed plan. Hoe concreter, hoe beter. Een goed plan bestaat uit een aantal onderdelen.

  Wat wil je bereiken?
  Om te beginnen het doel. Welk doel wil je bereiken? Dat kan bijvoorbeeld zijn: energie besparen. Of duurzame energie opwekken. En wanneer wil je dat doel bereiken? Ga je voor de korte termijn? Of kies je voor de langere termijn?

  Welke maatregelen passen daarbij?
  Dan ga je onderzoeken welke maatregelen bij dat doel passen. Als je zelf energie wilt opwekken, dan zijn zonnepanelen op het dak een optie. Als energie besparen het doel is, dan is het isoleren van het dak van jullie complex misschien wel een slimme oplossing. Er zijn veel maatregelen mogelijk. Van een groen dak aanleggen, of een geveltuin, tot het volledig aardgasvrij maken van het gebouw. Hoe groter de ambitie, hoe ingrijpender vaak ook het plan, en hoe hoger de kosten.

  Wat zijn de kosten?
  Dat is meteen het volgende punt: een kostenbegroting. Hoeveel gaat de investering kosten en op welke manier wordt deze investering afgeschreven en terugverdiend? Het doel, de maatregelen en de kosten zijn dus belangrijk om in een goed duurzaamheidsplan op te nemen.

  Is het plan haalbaar?
  Vervolgens onderzoeken we als VvE of het plan haalbaar is. En zo ja, wat het beste moment is om het uit te voeren. Als een dak over twee jaar helemaal vernieuwd moet worden, is het niet handig om volgend jaar al zonnepanelen te plaatsen. Dan kunnen we beter even wachten.

  Soms is er voor een goede voorbereiding een extra ledenvergadering nodig. Maar, een goed begin is het halve werk.

 • Eerst een plan dus. Dat klinkt als een hoop werk. Moet ik dat dat allemaal in mijn eentje doen?

  Nee hoor. Het is juist slim om het samen te doen. Zeker als je nog niet precies weet wat je wilt aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld een duurzaamheidscommissie oprichten met andere eigenaren in de VvE om samen de mogelijkheden te onderzoeken. Tijdens de ledenvergadering kan ook worden besloten om een onderzoek te laten uitvoeren door een partij die hierin is gespecialiseerd. Let op: zo’n onderzoek kost meestal wel geld, dat de VvE – dus de eigenaren gezamenlijk - zal moeten betalen.

 • Wie gaat die duurzame maatregelen betalen?

  De VvE. Dat werkt hetzelfde als bij een reguliere schilderbeurt. Wat slim is om te doen, is om te sparen. Je kunt maandelijks een bepaald bedrag van de VvE-bijdrage apart zetten en reserveren voor duurzame maatregelen. Een VvE kan ook geld lenen voor duurzame investeringen. En er zijn mogelijkheden om subsidies aan te vragen die een deel van de investering vergoeden.

 • Ik wil het liefst morgen beginnen met verduurzamen. Woonstad Rotterdam, jullie willen toch zo graag investeren in duurzame gebouwen. Waarom gaan jullie niet meteen aan de slag?

  Dat willen we natuurlijk maar al te graag. Er zijn vier belangrijke punten waar we rekening mee moeten houden.

  Samen verantwoordelijk
  Ten eerste: Woonstad Rotterdam zit samen met alle andere eigenaren van het complex in de VvE. We zullen dus ook samen aan de slag moeten. Met voldoende draagvlak bij de eigenaren en een besluit in de ledenvergadering.

  Ieder gebouw is uniek
  Ten tweede: duurzaamheidsmaatregelen zijn nog relatief nieuw en soms best ingewikkeld. Om maar een voorbeeld te noemen: als je zonnepanelen wilt aanleggen, moet je eerst weten of het dak hiervoor geschikt is. Zo moet er bijvoorbeeld een draagkrachtberekening van het dak worden gemaakt. Deze voorbereidingen kosten al best wat tijd en energie. En ieder complex is weer anders. Dus wat bij de buurman kan, is niet automatisch bij jouw gebouw ook mogelijk. En andersom natuurlijk.

  De huidige staat van het gebouw
  Ten derde: de huidige staat van je gebouw. Bij een VvE waar de woningen allemaal al een energiezuinig A+ label hebben, is minder ruimte voor verbetering dan bij een VvE waar de appartementen een G label hebben.

  Passen in de planning
  Ten vierde: we kijken naar wanneer groot onderhoud staat gepland. Als op de planning staat dat het dak over twee jaar moet worden vernieuwd, is het handiger om daarna pas de zonnepanelen te plaatsen.

  Dit laatste punt vinden we zelf best ingewikkeld. Dat betekent dat we eens in de zoveel jaar langsgaan voor grootschalig onderhoud. We proberen op die momenten zo slim mogelijk klussen tegelijk te doen. Dat werkt wel zo efficiënt. En het is voor alle bewoners ook prettig. Dit zal echter niet altijd kunnen.

  Met de zorg voor ruim 50. woningen is het een flinke puzzel van onderhoudsplannen geworden. Op dit moment passen alle puzzelstukjes precies in elkaar. Maar daardoor is er weinig ruimte voor nieuwe , nieuwe wensen over relatief nieuwe onderwerpen zoals duurzaamheid. Deze nieuwe werkzaamheden moeten we goed in onze bestaande puzzel zien te passen. We willen aan de ene kant flexibel zijn, en aan de andere kant ons werk slim en efficiënt organiseren. 

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.