Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

In gesprek met Samantha Rodriques, eigenaar en oprichter van You Talent

28 augustus 2019
In de buurt

“Tijdens de schoolvakanties hebben we hier een gesponsord vakantieprogramma voor kids die niet op vakantie gaan of kunnen. Meestal komen de eerste kinderen rond een uur of elf. Dan gaan ze samen koken, proefjes doen of hebben zij een filmmiddag”, aldus oprichter Samantha Rodriques.

YOU Talent is een betrokken organisatie die veelzijdige, educatieve, creatieve en sportieve activiteiten organiseert voor kinderen. Dat gebeurt in een pand van Woonstad Rotterdam. Sinds 2009 biedt Samantha samen met vakdocenten, vrijwilligers, stagiaires en partners uit de wijk onderwijspakketten, leerlijnen en activiteiten aan voor leerlingen van scholen uit Rotterdam Zuid. “Iedereen voelt zich welkom bij ons.

Ons team is een smeltkroes van alle culturen die Rotterdam rijk is. De teamleden zijn rolmodellen uit de lokale gemeenschap en die zet ik graag voor de groep, zodat onze kinderen perspectief geboden wordt. Je hoopt dan dat ze denken: “als zij het kan, dan kan ik het ook’’.

Wekelijks vinden er rond de 50 lessen plaats vanuit YOU Talent op diverse locaties. Bij iedere activiteit zijn zo’n 15 tot 25 kinderen aanwezig. “Je kunt je voorstellen hoeveel werk en verantwoordelijkheid dat is voor mijn team.”

Joyce Spencer runt samen met Samantha Rodriques YOU Talent op de Oranjeboomstraat.

Community building op Zuid

“Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Rotterdam West, in het beruchte Spangen uit de jaren ‘90. Mijn ouders komen uit São Vicente in Kaapverdië. Zelf heb ik door een aantal incidenten niet zo’n fijne jeugd gehad. Als kind heb ik mij daardoor behoorlijk onzichtbaar gevoeld. Daar worstel ik soms nog steeds mee. Op school werd ik geregeld door mijn leerkracht onderschat en kreeg ik een veel te laag schooladvies. Gelukkig kwam daar verandering in toen ik geïnspireerd raakte om juist van mijn pijnlijke verleden mijn kracht te maken.”

Nadat Samantha haar Hbo-opleiding communicatie had afgerond, wist ze niet meteen wat ze wilde doen. “Tijdens mijn studie kwam ik terecht in het onderwijs en ontwikkelde ik mijn eerste onderwijsconcept ‘Wereld koken’. Dit gaf mij veel voldoening want ik was bezig met gezonde voeding en ik zorgde ervoor dat kinderen zich waardevol voelden. Gewoon door naar ze te luisteren en ze echt te zien. Vanuit die band en relatie kun je kinderen alles leren, doordat ze zich veilig voelen.

Het nieuws over mijn lessen verspreidde zich snel onder meerdere scholen en ik schreef me in bij de KVK. Ik had een visie op een veilige plek voor kinderen, waar ze zich kunnen ontwikkelen, maar waar ze ook leren wie ze zijn en hoe ze het beste voor zichzelf en voor elkaar kunnen zorgen. Die visie vat ik samen onder de noemer community building. It takes a village to raise a child is mijn mantra. Alles wat ik doe, doe ik vanuit die intentie. Nog geen twee jaar later vond ik via Woonstad Rotterdam mijn beoogde plek voor de kids met kinderkeuken en moestuin aan de Oranjeboomstraat 169.”

Ik wil dat ieder kind gezien wordt

“Het gebouw stond al tijden leeg. Er was genoeg ruimte voor kookgelegenheid en er is een grote tuin met binnenplaats om activiteiten te organiseren. Bovendien ging Woonstad het pand en de tuin opknappen voor een sociaal initiatief.”

'Herrie in de keuken'

De Open keuken

Het ging de sociale onderneming aanvankelijk voor de wind. “Ik kreeg gelijk veel vertrouwen van ouders en kinderen uit de buurt en bouwde een goede relatie op met hen en partners uit de wijk. We groeiden keihard. We werken inmiddels samen met zo’n 30 scholen.”

Toch was het niet altijd makkelijk om financieel gezond te blijven. “In het begin betaalden we het volle pond aan huur. Omdat we het moesten hebben van de onderwijsprogramma’s en activiteiten voor enkele basisscholen, was het erg lastig om het hoofd boven water te houden. Ik heb verschillende keren gedacht dat we failliet zouden gaan.”

Gelukkig was dat niet het geval en kon Samantha haar zaak draaiende houden door telkens de juiste samenwerkingen aan te gaan. “We krijgen nu huurkorting van Woonstad en onlangs heeft de Bijenkorf, gefinancierd door Humanitas, ons pand wat meer aangekleed en gerestyled. Het heet sinds kort de Open keuken en sinds eind 2018 kunnen gezinnen van maandag tot en met donderdag bij ons terecht om een gezonde 2-gangenmaaltijd te eten voor slechts €4,50. Dat doen Sjaak en Clara Sies van de Gaarkeuken, de oprichters van de Voedselbank in samenwerking met Humanitas.”

Naast haar inzet bij YOU Talent is Samantha ook alleenstaande moeder van een zoon van zes en werkt ze fulltime als wijkregisseur bij Humanitas. Daarvoor heeft ze de uitvoerende taken van YOU Talent uit handen moeten geven. “Dat was best pittig, maar je wilt jong talent ook een kans geven. Ik heb er geen spijt van. Mijn opvolgster Joyce Spencer weet dezelfde betrokkenheid en kwaliteit te behouden. Ze is zelf ook opgegroeid in de wijk Feijenoord dus daarmee support je ook weer de gemeenschap. Werkgelegenheid is hier nogal een ding.”

Feijenoord Festival

Samantha organiseert diverse evenementen, zoals Kerst aan de Maas en het Feijenoord Festival in het Nassauhavenpark. “Een cultureel evenement waarin we gezinnen uit de wijk samenbrengen.” Eettentjes, dans, workshops en veel muziek van lokale talenten maakten het jarenlang tot een succes. Ook was er een podium waarop jongeren hun talenten konden laten zien. “Helaas heb ik dit jaar geen tijd om het te organiseren. Ik moet me focussen op mijn gezondheid. Soms moet je lastige keuzes maken.”

Erkenning

YOU Talent heeft vooral aandacht voor kids die wonen in ’kansarme’ wijken en gezinnen die het wat minder breed hebben. “Al heb ik moeite met de term kansarm, want ik ben het levende bewijs dat je wel degelijk kansen kunt creëren voor jezelf in iedere situatie. Ook staan we open voor stagiairs die lastig aan een stageplek komen. Ze leren hier een hoop, maar vooral merken wij dat ze gaandeweg in hun eigen kracht gaan staan.”

Het mooiste aan haar initiatief vindt Samantha de waardering die zij terug krijgt van ‘haar’ kinderen en ouders. Laatst kwam oud-leerling, Luvendro terug met zijn diploma om ons te bedanken voor alle support jaren terug. “Zodra ik kan, kom ik terug om jullie te helpen.” Luvendro speelt nu professioneel voetbal en het gaat goed met hem. “Zulke momenten zijn goud waard.”

Op de vraag wat haar toekomstplannen zijn, antwoordt Samantha: “Ik hoop dat deze plek komende jaren openblijft voor de wijk en dat ieder kind in Rotterdam gelijke kansen krijgt. Wet zijn bezig een kinderraad op te richten waarbij kinderen uitgedaagd worden om ideeën aan te dragen bij de gemeente. Daaraan gekoppeld start in september het ‘kinderpersburo’ dat een pagina krijgt in de wijkkrant. We zijn bezig om de volgende generatie de juiste tools aan te reiken om hun eigen, unieke geluid te maken en verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen omgeving en toekomst. Alle hulp is daarbij welkom!”

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.