Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Justus van Effenkwartier viert 100-jarig bestaan

Bewonersinitiatief in Spangen: speciale foto-expositie over Justus van Effenblok
6 september 2022
In de buurt

Een mijlpaal in de volkshuisvesting was het, toen het op 1 september 1922 werd geopend: het Justus van Effenkwartier in Spangen. Dit jaar viert het bijzondere complex zijn 100-jarig bestaan. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september zijn er rondleidingen door bewonersgidsen en er is een speciale foto-expositie.

De foto-expositie is een bewonersinitiatief dat ondersteund wordt door Woonstad Rotterdam. ‘We wilden het 100-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan’, zegt bewoner Theun Huisman. Hij dook in de archieven, op zoek naar bijzondere foto’s.

Foto-expositie over het leven van vroeger en nu

'Bij Woonstad hadden ze ook nog veel fotomateriaal van het complex. We hebben er samen een keuze uit gemaakt. Aan de hand van historische en hedendaagse foto’s kom je meer te weten over het leven in het Justuskwartier en krijg je een beeld over het leven vroeger en het leven nu.’ Een van zijn favoriete foto’s is die van moeders die met hun kinderen in de box op de galerij zitten. ‘Het was het eerste gebouw van Nederland met een galerij.’

 
Galerij Justus van Effenkwartier

Het woonblok van architect Michiel Brinkman was revolutionair toen het in 1922 werd opgeleverd. De bewoners van de 264 woningen hadden allemaal een eigen voordeur. Waar veel Rotterdammers in portiekwoningen met meerdere gezinnen op één trap woonden, hadden ze in het Justus van Effenblok het gevoel van een vrije eengezinswoning aan een luchtstraat.

Het was het eerste gebouw van Nederland met een galerij.

Theun Huisman

 

Deze bovenstraat maakte het mogelijk voor de bakker, de melkboer en de schillenboer om ook bij de bovenwoningen ‘aan de deur’ te komen. En het was hypermodern, met centrale verwarming, liften, stortkokers voor afval en een badhuis.

Badhuis Justus van Effen

Rijksmonument met internationale prijzen

Inmiddels is het ‘Justuskwartier’ een Rijksmonument. De ingrijpende renovatie door Woonstad Rotterdam in 2012 viel internationaal in de prijzen.

Het initiatief van de bewoners werd door Woonstad van harte ondersteund. ‘We hebben er veel tijd in gestoken’, zegt Theun. ‘Maar het is een prachtige tentoonstelling geworden en het heeft ons als bewoners ook weer meer met elkaar in contact gebracht. Dat is toch mooi – de architect ging bij het ontwerp uit van een grote saamhorigheid onder de bewoners. Nu hebben we samen deze tentoonstelling gemaakt en een fotokalender voor alle bewoners samengesteld. En op Open Monumentendag geven we met een aantal bewoners rondleidingen door het complex.’

Dat is toch mooi – de architect ging bij het ontwerp uit van een grote saamhorigheid onder de bewoners. Nu hebben we samen deze tentoonstelling gemaakt en een fotokalender voor alle bewoners samengesteld.

Theun Huisman

Bezoek de expositie op Open Monumentendag én van 11-18 september

De foto-expositie is te bezoeken tijdens Open Monumentendag en van 11-18 september op donderdag tot en met zondag van 13.00 - 18.00 uur in het atelier van WeLoveTheCity, toegang via Galerie A Tale of a Tub op de Justus van Effenstraat 44.

Bereikbaarheid

Het OV-knooppunt Marconiplein ligt op 3 minuten loopafstand van de Justus van Effenstraat.

 
Justus van Effenkwartier in Spangen: 100 jaar

Met dank aan: Woonstad Rotterdam, WeLoveTheCity, A Tale of A Tub, Xtra Materieel ,Fleur Groenendijk Foundation, Open Rotterdam en Opus Design.

Zelf een goed idee voor de buurt? Laat het ons weten.
Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.