Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Langdurige samenwerking heeft grote impact in Oud-Charlois

20 mei 2020
Verbouwen en onderhoud

In de Wolphaertstraat in Oud-Charlois is het resultaat te zien van een samenwerking die terug leidt naar 2004. Toen werd hier een woonblok gekraakt en werden er duidelijke afspraken gemaakt tussen de corporatie en de krakers. Nu, 16 jaar later, is de impact van deze succesvolle samenwerking zichtbaar in de grondige renovatie van het betreffende woonblok. Bijzonder: na de oplevering zijn de bewoners zelf, als vereniging van leden, verantwoordelijk voor het verhuur en beheer van de sociale huurwoningen. Bewoner Floris Schiferli en Fense Berkhof en Armando Sorrentino (Woonstad Rotterdam) vertellen over het uitdagende project.

Het blok aan de Wolphaertstraat 1555 werd in 2004 gekraakt, toen de bestemming ervan nog onduidelijk was. In goed overleg mochten de krakers er tien jaar wonen als ze zich zouden verenigen in een bewonersvereniging én het pand zouden opknappen. In dat decennium werden de bewoners onderdeel van de buurt en zorgden ze voor een creatieve impuls met kunstroutes en festivals. Armando: “Wij zagen de positieve ontwikkelingen in Oud-Charlois en de meerwaarde van deze creatieve gemeenschap: dat willen we waarborgen!” Zo ontstond het plan om deze bewonersgroep nauw te betrekken bij de herontwikkeling van het pand, door middel van co-creatie.

We willen bewoners vaker de ruimte geven om mee te denken over de ontwikkeling van hun leefomgeving.

— Armando

Zo gezegd, zo gedaan. Het pand blijft in bezit van Woonstad Rotterdam, maar het plan voor de ingrijpende renovatie maakten de twee partijen samen. Na de renovatie is de bewonersgroep verantwoordelijk voor het beheer en verhuur van het pand, bestaande uit 51 woon- en bedrijfsruimtes. Voor Woonstad Rotterdam betekent dat een gedurfd experiment, om zo op een nieuwe manier samen te werken met de bewoners. Een grondige renovatie is nu in uitvoering: een uitdagend project dat niet zonder strubbelingen verloopt. Toch is het nu al bijzonder. Armando: “Het is uniek dat bewoners zoveel ruimte krijgen om mee te denken over het ontwerp.” Floris vindt de grootste toegevoegde waarde ervan dat de woningen beschikbaar blijven voor de sociale verhuur. “Juist met collectiviteit en diversiteit maak je sterke steden.”

Lees hier het hele artikel over deze bijzonder samenwerking aan de Wolphaertstraat.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.