Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

"Onze taekwondoschool is onmisbaar in de wijk. Iedereen doet hier mee."

28 oktober 2020
In de buurt

De grootste taekwondovereniging van Nederland is gevestigd in Rotterdam-Zuid in de wijk Hillesluis. Het is echter meer dan een taekwondo school. Met name voor de jeugd vervult de vereniging een belangrijke maatschappelijke functie. "We geven hier niet alleen taekwondo les en aerobics, maar zijn ook een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk met maatschappelijke activiteiten."

Opgericht door Abdessamia Maghnouj (Abdel), Woonstad-huurder en voormalig Marokkaans én Nederlands taekwondo kampioen, groeide de vereniging in 22 jaar uit tot de grootste taekwondovereniging van Nederland. Abdel zou in zijn buurt veel meer sportvoorzieningen willen zien.

"We zijn de enige echte sportvereniging in de wijken Bloemhof, Hillesluis en de Afrikaanderwijk. Er zijn wel wat sportfaciliteiten en een kickboxschool hier in de buurt, maar daar heb je niet dat gezamenlijke verenigingsgevoel. Naast sportlessen bieden we maatschappelijke activiteiten aan voor scholieren uit Zuid. We helpen leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs met stages en huiswerkbegeleiding." Abdel, fulltime wiskundedocent op een middelbare school, doet dit op geheel vrijwillige basis. "We hebben slechts 1,3 FTE in dienst voor de sportlessen, maar het maatschappelijke deel draait puur op vrijwilligers uit ons netwerk."

Marokko

Abdessamia Maghnouj kwam pas op zijn 20ste naar Rotterdam en woont sindsdien op Zuid. Zijn carrière als topsporter begon in Marokko: "Vanaf mijn vijfde kreeg ik last van astma, waardoor ik niet mocht sporten van de arts. Als kind frustreerde mij dat omdat ik aan veel dingen niet mee kon doen. Dat veranderde toen het beter ging en ik op mijn twaalfde op taekwondo mocht van mijn moeder.  Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.  Na 5 jaar intensief trainen, werd ik in '97 nationaal kampioen in Marokko. Een jaar later verhuisden we naar Nederland."

Taekwondovereniging

"Hier op Zuid zocht ik een plek om te trainen. Ik vroeg een sportschool in de buurt of ik een ruimte mocht gebruiken. Dit mocht, in ruil voor het geven van taekwondo les aan een aantal kinderen. Zo is het balletje gaan rollen. Toen de sportschool failliet ging, ben ik voor mijzelf begonnen en heb ik mijn leden meegenomen. Na verschillende andere locaties, huur ik sinds 2015 dit pand in Hillesluis van Woonstad. We begonnen 22 jaar geleden met 10 leden en hebben nu ongeveer 550 leden verdeeld over zes locaties op Zuid. We hebben 21 trainers en veel jonge talenten die meedoen aan NK's en WK's", zegt de leermeester trots.

Begeleiding & motivatie

"Zuid heeft een slechte naam, maar wij hebben hier een hele hechte gemeenschap van trainers, jongeren en ouders. Onze vereniging voelt voor veel bewoners als een tweede thuis. Dat merk je aan alle positieve reacties en de vrijwillige bijdrage van veel ouders hier uit de buurt." Volgens Abdel missen veel jongeren op Zuid de juiste begeleiding, waardoor het vaak fout gaat op straat. "Laat jongeren te veel los en je krijgt topcriminelen.  Begeleid hen en je hebt de topsporters, topambtenaren of topartsen van de toekomst. Ik leer kinderen dat ze alles kunnen bereiken als ze er voor de volle 100 procent voor willen gaan."

Meer dan sport

Terwijl de taekwondo les bijna begint, klinkt het ca va bien door de hal. "Dit meisje krijgt vanavond bijles Frans", zegt Abdel terwijl hij in taekwondo-outfit de gymzaal instapt. 40 kinderen van verschillende leeftijden begroeten de meester met een lichte buiging, waarna de intensieve warming-up begint. Het plezier en de energie tijdens de les spat ervan af. "Jongeren kunnen hier niet alleen hun energie kwijt maar leren ook omgangsnormen, wederzijds respect en omgaan met pijn, emotie, verlies en blessures. Ze kunnen zichzelf beschermen en worden zelfverzekerder. Bovendien voorkomen we dat jongeren op straat gaan hangen. Iets dat juist in wijken met een uitdaging belangrijk is."

Sportcentrum

Abdel heeft grote ambities. ‘’Naast onze vereniging is er niet veel voor de jongeren. We zijn de enige sportvereniging in de buurt, naast een kleine kickboksschool. Dat is zonde, want er lopen hier nog veel meer kinderen en jongeren rond die willen sporten. Om een bredere doelgroep aan te spreken, wil ik meer verschillende sporten aanbieden en meer sociaal-maatschappelijke activiteiten organiseren. Abdel wil daarom met zijn vereniging een sportcentrum bouwen waarin ze alle ruimte hebben om hun ambities te realiseren. “We hebben hiervoor al twee locaties toegewezen gekregen van de gemeente. ‘’We staan financieel voor een grote uitdaging, maar dat maakt het niet onmogelijk.’’

Sociale intiatieven in de wijk

Woonstad Rotterdam juicht deze sociale initiatieven van harte toe. Wij staan voor inclusiviteit. Iedereen moet kunnen meedoen. We zie bewoners steeds vaker initiatieven nemen in buurten en wijken. We geloven in de kracht van saamhorigheid. Zelf een goed idee om je wijk of buurt te verbeteren? Kijk op Meedenken en samen doen en laat het ons weten. 

We zetten een deel van onze panden in voor sociale initiatieven. Dit wordt Maatschappelijk Vastgoed (MOG) genoemd. Dergelijke initiatieven zorgt voor sociale verbinding en maken het vaak prettiger leven voor velen, jong en oud, in onze wijken. Veel van deze initiatieven komen in aanmerking voor huurkorting.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.