Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Sociale werkplaats voor sfeervolle woningen in de Tarwewijk

Robin Hood geeft meubels een tweede leven en verandert daarmee levens
26 oktober 2021
In de buurt

In een atelier op de Moerkerkestraat in de Rotterdamse Tarwewijk worden oude meubels opgeknapt. Deze werkplaats werkt dubbel: iedereen die hier schuurt en sleutelt, heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen de meubels, maar ook de mensen die er werken - van oudere timmermannen tot immigranten die geen baan kunnen vinden - krijgen er een nieuw leven. Eigenaar Maarten Meyer is trots op het team en de nieuwe werkplek, mede mogelijk gemaakt door Woonstad Rotterdam.

Robin-hood-Maarten-Meijer-leunt-op-tafe

Interieurpakketten voor diplomaten en minderbedeelden

De meubels die de werkplaats van Robin Hood opgeknapt verlaten, worden in pakketten verhuurd of verkocht. Maarten: “Vier jaar geleden zijn we begonnen met interieurpakketten voor expats, studenten, diplomaten en hotels. Best wel een niche, maar er bleek vraag naar te zijn.” Het idee is dat Maarten en zijn collega’s een hele set aan tweedehands meubels bij elkaar sprokkelen, deze opknappen om er vervolgens een kamer, appartement of heel huis mee te vullen. “We hebben antiek, vintage en design. Denk aan meubels die bij je opa en oma staan. Ze zijn nog steeds goed, maar hebben qua stijl de tijd niet overleefd. Wij zorgen ervoor dat ze er weer goed uitzien.”

Tijdens de lockdown richtten we kosteloos huizen in van gezinnen die dat echt nodig hadden

Maarten Meijer

De sociale onderneming liep goed; in 2019 haalde Maarten zijn hoogste omzet. En toen kwam corona. “Het viel helemaal stil. Niemand kwam meer naar Nederland. We hebben onze omzet zien verdampen, er was nog maar dertig procent van over”, zegt Maarten. Vanuit de plotselinge stilte ontstond gaandeweg ook ruimte. Maarten zocht contact met welzijnsorganisaties en ontdekte dat er een andere groep mensen was voor wie een nieuw interieur noodzaak was. “Denk aan vrouwen die zich een onveilige situatie bevonden met bijvoorbeeld met een alcoholistische man thuis. Door de lockdown moesten zij halsoverkop verhuizen, vaak met kinderen. Voor vijf of zes gezinnen hebben we toen geheel kosteloos een huis ingericht.” Dat zette hem aan het denken: waarom zou hij hier niet meer mee doen? Zo ontstond Robin Hood: de nieuwste tak van Maartens tweedehands meubelbedrijf.

Menswaardig interieur

De basis van Maartens onderneming is hetzelfde: interieurpakketten van tweedehand meubels aanbieden, die stuk voor stuk zijn opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze volledige inrichting biedt Robin Hood aan tegen een scherpe prijs aan mensen voor wie de nood groot, maar de portemonnee klein is. “We helpen veel mensen met een urgentieverklaring. Zij krijgen een bepaalde bijstand en hoewel ze een extra lening kunnen krijgen voor tienduizend euro, zitten ze vervolgens weer met een schuld. Daarom leveren wij een complete inrichting voor het bijstandsbedrag,” legt Maarten uit.

In twee uur tijd maken we van een huis een thuis

Maarten Meijer

Per toeval kwam de eerste klant van Robin Hood op Maartens pad. “Het is een buurtbewoner waarmee ik bij de werkplaats aan de praat raakte. Hij vertelde dat hij onder curatele stond en moest verhuizen.” Het hele interieur van deze nieuwe woning is door Maarten en zijn collega’s verzorgd. “De meubels die we leveren zijn van een hoge kwaliteit. Ik vind dat iedereen een menswaardig interieur verdient”, legt hij uit. Alles wat tweedehands is, wordt grondig gereinigd door Maartens team. “We halen bijvoorbeeld gratis een Ikea-bank op, halen de stof eraf, reinigen de hele bank en stofferen hem dan weer. Zo’n bank is dan als nieuw!” Het inrichten van een woning geeft Maarten veel voldoening. “Een lege woning ziet er niet mooi uit. In ongeveer twee uur tijd zetten wij alles neer: van de meubels tot planten, decoratie en we vullen zelfs de keukenkastjes. In één middag ontstaat er een huis.”


Woonstad Rotterdam biedt werkplaats

De werkplaats wisselde al een aantal keer van plek: de antikraak locaties in Prinsenland en Feijenoord bleken al snel te klein. Maarten: “ Ik had al contact met Woonstad Rotterdam en zij zochten een specifieke ondernemer voor de Tarwewijk, iemand die bijdraagt aan buurtverbinding.” Zo verhuisden alle meubels en het gereedschap naar de Moerkerkestraat, waar de werkplaats in een ruimte van Woonstad Rotterdam wordt voortgezet. Van Woonstad krijgt Maarten een sociale huurkorting, met als voorwaarde dat hij iets terug doet voor de wijk. “In Feijenoord hadden we al veel contact met bewoners, dus we weten hoe we de buurt kunnen betrekken. Dat doen we nu op onze nieuwe plek weer.” Zo is er bij de werkplaats een weggeefhoek. En bij specifieke wensen wordt er druk mee gezocht. Maarten: “Vandaag nog was er een dame op zoek naar een kastje van 30 tot 40 centimeter breed.” Ook schonk Robin Hood in de afgelopen periode veel bedden aan wijkbewoners. Een specifieke klus waar Maarten en zijn collega’s bij hebben geholpen, staat hem nog goed bij. “We hebben de tuin van een buurtbewoner helemaal ‘zomerklaar’ gemaakt. Eerst gingen alle bramenstruiken eruit, vervolgens regelden we via House of Hope nieuwe tegels.”

Het beste theekransje van de Tarwewijk

Het atelier in de Tarwewijk is volgens Maarten een warme en veilige bubbel, met en door alle verschillende mensen die er vrijwillig werken. ‘Het is soms bijna zoetsappig,’ lacht hij. “Iedereen helpt elkaar en staat open voor andermans verhalen.” Die gezelligheid omarmt hij, het is niet voor niets een sociale werkplaats. ‘Al noem ik het ook wel eens een theekransje,’ grapt Maarten. De meeste mensen die bij Robin Hood aan de slag willen, nemen zelf contact op. “Ze vinden ons bijvoorbeeld via de website Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammers voor Elkaar). Soms worden mensen doorverwezen via een coach of welzijnsorganisatie.”

Ons doel voor 2022? Meer bewoners uit de Tarwewijk in de werkplaats om de buurt zo écht te betrekken

Maarten Meijer

Alle medewerkers werken op vrijwillige basis. Als het nodig is, krijgen ze een officiële werkervaringsplek. “Het belangrijkste is dat de persoon centraal staat”, zegt Maarten. “‘Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van en wat zou je graag willen leren?’ Dat zijn vragen die ik stel. Iemand met pijn in de gewrichten kun je bijvoorbeeld niet dagelijks laten verven.” Maarten is trots als muurbloempjes in ‘zijn’ werkplaats veranderen in open, sociale mensen. “Anderhalf jaar geleden kwam er een autistisch meisje bij ons binnen. Ze voelde zich niet begrepen en was met school gestopt. Ik heb haar aangespoord om naar het Hout en Meubileringscollege in Schiebroek. Dat is toch prachtig?!” De komende tijd hoopt Maarten met Robin Hood veel mensen te helpen met het creëren van een fijn thuis. “Ons doel voor 2022 is om meer bewoners uit de Tarwewijk zelf bij ons in de werkplaats aan de slag te krijgen. Zo betrekken we de buurt écht bij wat we doen.” 

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.