Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Wooncoöperaties: hoe gaan we daarmee om?

Een wooncoöperatie is een groep huurders die hun woningen zelf kopen en/of beheren.
21 april 2023

Huurders hebben het recht om een wooncoöperatie op te richten. In een wooncoöperatie kunnen huurders samen hun woningen kopen en/of beheren (denk bij beheer onder andere aan onderhoud en nieuwe huurders toelaten). Woningcorporaties zoals Woonstad Rotterdam zijn verplicht mee te werken als huurders willen onderzoeken of ze een coöperatie kunnen oprichten (maar niet verplicht om het verzoek tot oprichting goed te keuren). Dit staat in de Woningwet van 1 juli 2015.

Waarom een wooncoöperatie oprichten?

 Soms willen huurders zaken zelf gaan regelen die altijd door hun verhuurder gedaan werden. Denk aan het woongebouw opknappen, duurzaam maken of zelf nieuwe huurders kiezen. Hun doel is bijvoorbeeld meer invloed krijgen of sneller dingen veranderen. Door een wooncoöperatie op te richten, kunnen huurders dit soort zaken zelf gaan doen in hun woningen. Het past bij trends zoals de doe-het-zelf-economie of de participatiesamenleving.

Onze ervaringen

 Wij willen zoveel mogelijk luisteren naar de wensen en behoeften van onze huurders. Wij hebben ook al ervaring met wooncoöperaties, zoals Odeon, W1555 en Wielewaal. We zijn er eerlijk over: deze ervaringen hebben ons erg voorzichtig gemaakt met het goedkeuren van aanvragen voor een wooncoöperatie. Een aantal redenen daarvoor is:

  • Het kost erg veel tijd en geld om deze groepen huurders te ondersteunen. Die tijd en dat geld kunnen we niet in andere projecten en doelen stoppen. We stoppen het liever in projecten waar méér huurders voordeel van hebben, en niet alleen een klein groepje.
  • Een wooncoöperatie zijn kost geld: leden moeten bijvoorbeeld zelf het onderhoud betalen en nieuwe huurders zoeken als een woning leegkomt. We hebben gezien dat de meeste groepen dit geld niet bij elkaar kunnen krijgen en dat de wooncoöperatie dan niet werkt.
  • Soms zijn er negatieve gevolgen voor de omgeving, bijvoorbeeld als het voorbereidend onderzoek naar de wooncoöperatie lang duurt en zo zorgt voor vertraging in het onderhoud van (de rest van) het woongebouw.
  • Moeilijk contact: Een wooncoöperatie wordt soms gestart vanuit actie, omdat huurders ontevreden zijn. Dat zorgt voor moeilijker contact tussen ons en de huurders, en dat willen we juist niet. We gaan dan liever met bewoners in gesprek over hun behoeften en zoeken naar andere oplossingen.
  • Er zijn alternatieven die minder tijd en geld kosten: Bewoners die actief willen zijn stellen we liever andere vormen van zelfbeheer voor. Zelfbeheer betekent bijvoorbeeld dat huurders samen een tuin onderhouden, een portiek opknappen of een deel van hun gebouw duurzaam maken.
  • Ook zien we uit voorbeelden in de rest van het land dat wooncoöperaties veel tijd en energie kosten, dat het voor leden moeilijk is om het geld voor de wooncoöperatie bij elkaar te krijgen en dat er nog veel wordt geëxperimenteerd.

Betrouwbaar en betrokken

Wij zorgen voor een fijn leven in de buurt. Als een wooncoöperatie duidelijk het leven in de buurt prettiger kan maken, gaan we in gesprek over hoe dit op een andere manier kan. Bijvoorbeeld door zelfbeheer of door een actieve buurt- of bewonerscommissie.

De komende jaren willen wij 5.000 betaalbare woningen voor onze doelgroep beschikbaar maken, op een zo duurzaam mogelijke manier. Bij een wooncoöperatie zouden we juist een deel van onze woningen verkopen aan een kleine groep mensen. Dat past niet bij ons doel om meer betaalbare woningen beschikbaar te maken in de stad.

Huurders houden het recht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het oprichten van een wooncoöperatie. Wij moeten daar, onder bepaalde voorwaarden, aan meewerken. Maar als we voor het onderzoek al weten dat de kans klein is dat het door kan gaan, dan zijn we daar direct eerlijk over. We willen een betrouwbare, betrokken huisbaas zijn. We gaan dan graag in gesprek over een alternatief om toch aan de behoeften van de bewoners te voldoen.

Meer lezen: wooncoörporatie Wolphaertstraat

De Wolphaertstraat in de wijk Charlois staat internationaal bekend als creatieve hotspot. Duurzaam gerenoveerd en bewoond door zo’n 80 mensen, die binnen een wooncoöperatie voor de omgeving én elkaar zorgen. Dat is het succesverhaal. Maar er ging heel wat aan vooraf. Wat zijn onze ervaringen en lessen, en die van de wooncoöperatie? Lees hier het artikel.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.