Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Woonvisie 2040 is geen antwoord voor alle woningzoekenden

8 januari 2024
huur huisvesten sociaal

Wethouder Chantal Zeegers publiceerde in november 2023 de Rotterdamse Woonvisie 2040. Deze Woonvisie is volgens Havensteder, Hef Wonen, Woonbron en Woonstad Rotterdam (goed voor meer dan 200.000 Rotterdammers) bij lange na niet genoeg om woningzoekenden perspectief op een huis te geven. In de plannen staat dat er de komende 16 jaar 0 sociale huurwoningen bij komen. Dat is een teleurstellende boodschap voor alle 86.000 actieve woningzoekenden in de gemeente Rotterdam. De corporaties verzetten zich dan ook tegen deze koers. Het moet ambitieuzer en er moet meer gebeuren. Dat kan ook, maar dan moet de gemeente daar wel voor kiezen.

Groeiende stad. 0 sociale huurwoningen erbij

In de Woonvisie staat het voorstel om het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam gelijk te houden. Dit betekent dat het aantal sociale huurwoningen verder krimpt als onderdeel van het geheel. Het aantal inwoners groeit namelijk hard en de vraag naar alle typen woningen is groot. Als woningcorporaties vinden we dit een slecht plan.

Veel mensen snakken naar een betaalbare woning. Er zijn alleen al 86.000 mensen die actief zoeken naar een sociale huurwoningen. Ook mensen die daar net teveel voor verdienen zijn op zoek naar een geschikte woning. Voor beide groepen moeten de gemeente en corporaties samen aan het werk. Dat gebeurd nog te weinig.

Geen wijken voor iedereen

In de Woonvisie staat dat de gemeente Rotterdam de ambitie heeft om zowel de huidige als toekomstige Rotterdammer zich thuis te laten voelen in de stad en dat Rotterdam een fijn en betaalbaar thuis heeft voor iedereen. Wij zijn het eens met deze ambitie, maar vinden dat de Woonvisie hier maar voor een deel handen en voeten aan geeft. Als deze plannen doorgaan zal dat thuis er niet voor iedereen zijn. De komende weken zullen wij dan ook inspreken bij de gemeenteraad, maar ook met onze partners, huurders en woningzoekenden in de stad deelnemen aan debatten en gesprekken op dit onderwerp.

We hebben als corporaties ook een brief gestuurd naar de gemeenteraad waarin we punt voor punt uitleggen hoe we tegen het nieuwe woonbeleid aankijken. Die brief staat hier.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.