Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Woonruimte voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hoe werkt het?

22 september 2022

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht. We krijgen veel vragen over hoe wij hier als Woonstad Rotterdam mee omgaan en wat je als huurder kunt doen om woonruimte voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne te regelen.

Vluchtelingen opvangen uit Oekraine - hoe het werkt

Hoe wordt de opvang van vluchtelingen geregeld?

Zodra er vluchtelingen uit Oekraïne in Rotterdam komen, zorgt de gemeente voor opvang. Zij vragen woningcorporaties om te helpen met tijdelijke opvangplekken. Er is een verschil tussen de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders en andere mensen met een urgentieverklaring.

Wat doet Woonstad Rotterdam voor Oekraïense vluchtelingen?

Belangrijk bij onderdak voor vluchtelingen is dat mensen zelfstandig kunnen wonen in een eigen ruimte en zelf kunnen koken. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam worden er 10 woningen in Mijnkintbuurt tijdelijk beschikbaar gesteld voor een duur van ongeveer 1 jaar. Na een jaar bekijkt de Gemeente Rotterdam de situatie opnieuw. Alle woningen waar Oekraïense vluchtelingen komen wonen, staan gepland om gesloopt te worden.

  • Krijgen vluchtelingen voorrang op een huurwoning?

    De vluchtelingen komen in tijdelijke opvangplekken. Zij krijgen dus geen huurwoning die we zouden verhuren op Woonnet Rijnmond. Dat betekent dat we zoeken naar woningen of gebouwen die we nu niet verhuren als woning of leeg staan. De beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen is onze eerste zorg en veel Rotterdammers wachten al lang op een nieuwe huurwoning. De opvang van Oekraïense vluchtelingen mag niet ten koste gaan van de huidige woningzoekenden.

  • Mag ik vluchtelingen opvangen in mijn huurwoning?

    Veel mensen willen graag helpen met het opvangen van de vluchtelingen uit Oekraïne. Sommige bewoners vragen ons of zij iemand in huis mogen nemen. Je mag iemand opvangen, maar het is jouw eigen verantwoordelijkheid en er komt veel bij kijken. Je moet altijd contact met ons opnemen om toestemming te vragen. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden:

    Opvang is niet voor even.
    De opvang die nodig is, kan langer duren dan je denkt. Ook heeft het invloed op hoe je woont en leeft. Je haalt nog onbekende mensen in huis en dat vraagt ook aanpassingen in bijvoorbeeld je ritme, leefstijl en leefruimte.

    Mensen opvangen kost geld.
    Met mensen opvangen stijgen je kosten. Deze mensen moeten ook eten, drinken, slapen en hebben kleding nodig. Als dit lang duurt kan dit gevolgen hebben voor jouw uitkering of toeslagen, zoals huurtoeslag. Ontvang je een uitkering of toeslag? Laat dan de gemeente het zo snel mogelijk weten dat je Oekraïense vluchtelingen opvangt.

    Mensen kunnen getraumatiseerd zijn.
    Mensen uit een oorlogsgebied kunnen getraumatiseerd zijn. Na een reis kan de ontlading en emotie dus naar boven komen. Dit kan zorgen voor spanningen in huis.

    Op de website van de gemeente of van Vluchtelingenwerk Nederland staat meer informatie over het laten logeren van vluchtelingen.

  • De Oekraïners moeten zich inschrijven in de BRP (Basisregistratie Personen) bij de gemeente Rotterdam en aangeven waar zij (tijdelijk) verblijven. Zij kunnen dan ook een uitkering aanvragen.

    Er zijn een aantal regels waar je aan moet voldoen om mensen op te mogen vangen. Logeren mag, maar tijdelijk inwonen kan alleen in overleg met ons. Overleg je niet met ons, dan kan dat problemen geven in de toekomst. Overleg daarom dus altijd met ons. De voorwaarden zijn:

    • Veroorzaak geen overlast voor buurtbewoners.
    • Er mogen niet te veel mensen wonen. In de woning mag een maximaal aantal personen ingeschreven staan. Vraag bij ons na hoeveel dat er mogen zijn.
    • Geen grote aanpassingen aan de woning doen zonder overleg met ons.
    • De huur van de woning is niet opgezegd.
    • Als je woning gerenoveerd of gesloopt wordt en je hebt een urgentieverklaring mag je geen mensen in huis nemen.
    • Je hebt geen huurschuld en veroorzaakt geen overlast. Ook in het verleden heb je geen huurschuld gehad of overlast veroorzaakt.
Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.