Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Vernieuwing in het Oostervantkwartier

Onderdeel van Verbouwen en onderhoud

Vernieuwing in het Oostervantkwartier

De komende jaren bouwen we aan een beter Oostervantkwartier, met woningen voor verschillende mensen met verschillende inkomens. Het project Oostervantkwartier in de wijk Middelland bestaat uit de Duivenvoordestraat, Hennewierstraat, Oostervantstraat en een paar woningen aan de Graaf Florisstraat en het Henegouwerplein. We vernieuwen deze buurt in Rotterdam-West samen met de gemeente en doen dat in samenwerking met de bewoners van het Oostervantkwartier en Mooi Mooier Middelland. De huizen moeten flink worden opgeknapt of zelfs vernieuwd worden, omdat veel woningen in slechte staat zijn.

Wat gaan we doen

De woningen hebben slechte funderingen. Hierdoor liggen bijvoorbeeld vloeren scheef en hebben veel bewoners problemen met het sluiten van ramen en deuren.

Een groot deel van de bestaande woningen gaan we slopen en opnieuw bouwen. Maar we gaan ook woningen verbouwen: dat noemen we transformeren en renoveren. Bij renoveren kunnen bewoners in hun huis blijven, bij transformeren moet er zoveel gebeuren dat ze moeten verhuizen.

Funderingen herstellen is veel werk, maar als we het niet doen zorgt dat later voor nog grotere problemen.

Bij al het werk dat we doen denken we ook aan de toekomst: we sluiten woningen bijvoorbeeld aan op milieuvriendelijkere stadsverwarming, isoleren ze en leggen zonnepanelen.

Door deze verandering moeten er in totaal er 182 huishoudens een nieuwe woning vinden. Om ervoor te zorgen dat we de tijd en aandacht hebben voor de bewoners om hen te helpen zoeken naar een andere woning, nemen we hier meer dan vijf jaar de tijd voor. Het werk aan de woningen gaat in totaal acht tot tien jaar duren. We verdelen het werk in de wijk in vier fases. Zo blijft de buurt leefbaar tijdens het werk en hebben we de tijd om voor alle bewoners een nieuwe woningen te vinden.

In goed overleg met bewoners

Met de Bewonersgroep Oostervant bespreken we de plannen voor de nieuwbouw, het verhuizen van bewoners en de mogelijkheid dat bewoners straks in de nieuwbouw kunnen wonen. De bewonersgroep helpt ons de plannen goed uit te leggen aan andere bewoners en stelt ons kritische vragen. Zo helpt de bewonersgroep ons om onze huurders nog beter te begeleiden met alles waar ze door de werkzaamheden mee te maken krijgen. Ook met Mooi Mooier Middelland (een netwerk van bewoners en ondernemers uit de wijk) zijn we regelmatig in gesprek. Bijvoorbeeld over het soort woningen dat we terugbouwen en wat dat betekent voor de wijk, daarnaast ondersteunen zij de Bewonersgroep Oostervant. Kijk voor meer informatie ook op de website www.mooimooiermiddelland.nl

Als het kan, in de buurt blijven wonen

Na gesprekken met de bewonersgroep hebben we het volgende afgesproken:

 • We hebben extra aandacht voor ouderen die al lang in de buurt wonen. Als zij door het werk moeten verhuizen, kunnen ze straks een toegankelijke woning in de nieuwbouw krijgen.
 • We kijken of we mensen in de fase 2 en 3 naar de nieuwbouw kunnen verhuizen. Dit hangt af van het aantal beschikbare woningen

Iedereen die moet verhuizen wordt geholpen door bewonersbegeleider Sherin. Die met veel zorg en aandacht helpt met het zoeken naar een passende woning en luistert naar vragen of zorgen over de verhuizing. Omdat in het Oostervantkwartier het aantal sociale huurwoningen afneemt, zijn in de wijk extra sociale huurwoningen vrijgemaakt.

Woningen met aandacht voor het milieu

Als we bouwen of verbouwen, denken we zo veel mogelijk aan het milieu. Dat doen we bijvoorbeeld ook in onze projecten in Pendrecht en in Prins-Alexander. Dat noemen we duurzaam bouwen. We denken ook na over andere milieuvriendelijke oplossingen, zoals het opslaan van regenwater voor droge periodes. De woningen in het Oostervantkwartier:

 • worden straks niet meer verwarmd met gas, maar door milieuvriendelijkere stadsverwarming;
 • blijven door goede isolatie beter warm;
 • wekken straks zelf energie op met zonnepanelen
 • we denken na over andere milieuvriendelijke oplossingen, zoals het opslaan van regenwater voor droge periodes.
 • Contactgegevens

  Woonstad Rotterdam

  De contactpersonen voor dit project zijn:

  Bewonersgroep

  De Bewonersgroep Oostervant praat met Woonstad Rotterdam over de plannen voor het vernieuwen van de buurt. Bewoners met vragen, zorgen of ideeën kunnen een e-mail sturen naar bewonersoostervant@gmail.com.

  Mooi Mooier Middelland

  In Mooi, Mooier, Middelland werken bewoners, ondernemers en de gemeente Rotterdam samen aan het verbeteren van de wijk Middelland. Zij zijn ook betrokken bij de vernieuwing van het Oostervantkwartier: ze praten mee over de inrichting van de wijk en het soort woningen dat er gebouwd wordt. Ook helpen ze de bewonersgroep. Heb je vragen? Mail naar info@mooimooiermiddelland.nl.


 
Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.