Kooptermen uitgelegd

Bij het kopen van een woning komt veel op je af. Het is handig om vóór de koop van een woning of appartement te weten wat je tegen kunt komen en met welke kosten je te maken krijgt. Hieronder leggen we een aantal begrippen uit die je tegenkomt bij het kopen van een huis.

Een hypotheek is de lening waarmee je de woning betaalt. Je woning is het onderpand, zodat de hypotheekverstrekker de zekerheid heeft dat je het geld ook weer kunt terugbetalen. Dit moet meestal binnen een periode van dertig jaar. Over de lening betaal je rente. De hoogte van het rentepercentage is afhankelijk van de rentestand op dat moment en de tijd dat je de rente vastlegt. Je kunt het rentepercentage voor een langere periode vastzetten. Het voordeel is dat je precies weet wat je maandelijkse hypotheekkosten zijn voor de komende jaren.

Een deel van de betaalde hypotheekrente mag je bij de jaarlijkse belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Het percentage is afhankelijk van het belastingtarief waar je in zit. Ook andere (eenmalige) kosten voor de aankoop van een huis zijn aftrekbaar, zoals de kosten voor het afsluiten van de hypotheek (afsluitprovisie), de kosten van het opstellen van de hypotheekakte en de taxatiekosten.

Bij de aankoop van een woning komen een aantal extra kosten kijken. Bij bestaande huizen zijn deze kosten meestal voor rekening van de kopende partij, vandaar ‘kosten koper’. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting, de kosten van het afsluiten van de hypotheek en de kosten van de notaris. Deze kosten kun je mee laten financieren in de hypotheek.

Woningeigenaren betalen rioolrecht aan de gemeente. Deze heffing wordt gebruikt om het beheer en onderhoud van het riool te bekostigen. Bij een huurwoning betaalt de verhuurder het rioolrecht.

Onroerende Zaakbelasting is een belasting die woningeigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Dit bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van de woning ('WOZ' staat voor Waardering Onroerende Zaken). Meer informatie hierover kun je vinden op www.rotterdam.nl

Het eigenwoningforfait is de naam voor het extra bedrag dat de belastingdienst bij het inkomen van een eigenaar van een woning telt. Dit bedrag wordt berekend bij de belastingaangifte. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning.

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een Nationale Hypotheek Garantie. Dit houdt in dat de aflossing en rente van je hypotheek altijd betaald worden wanneer je dit door omstandigheden niet meer zelf kunt. Bij het afsluiten betaal je een percentage over het hypotheekbedrag. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

32 Koopwoningen


Stuur mij nieuw aanbod!